Säsong 3

Roadrage S03E17: Naturliga oljud

För inte så länge sedan blev jag bekant med en helt ny term. Hyperakusi.

Som den svensk jag är har jag alltid försökt hitta ett namn på de problem jag lider av och i stället för att bara utgå från att det är jag själv som är dum i huvudet och faktiskt erkänna att idioti inte är en sjukdom, så var jag naturligtvis nöjd över detta. Tills jag såg David Batras show ”Det här var ju tråkigt”. Då förstod jag att överkänslighet för ljud i formen Hyperakusi är något helt annat än min egna personliga uppfattning av det.

Jag hade först tänkt tillägna klippet alla de människor som störs av ljud i sin omgivning. Nu får jag i stället tillägna det mig själv. Läkartidningen skriver om det riktiga fenomenet här, samt även Wikipedia lite mer kortfattat här. Men vill man verkligen få en tydlig bild av vad Hyperakusi är, så bör man se David Batra beskriva det i ”Det här var ju tråkigt”. Tydligare än så kommer det troligtvis aldrig att bli.