I verklighetenProjekt: Roadrage

Historien om Roadrage (Fartkameror)

”Detta är väg 13 – en till synes vanlig vägsträcka…”

Med dessa orden påbörjades ett projekt för att undersöka huruvida bilförare vid ett fartkameraområde påverkas av att man själv placerar en bil strax före kameran. Vid tiden då projektet gjordes fanns inte Roadrage. Däremot fanns ett överflöd av ”spex-videos” som filmats dels under tiden som inga bilar passerade kameran och dels under en extremt stressig livssituation, 2011. Dessa restklipp kom senare att bli grunden för Projekt Roadrage som började produceras i Januari av 2013, som egna fristående avsnitt. Inspirationen kring upplägget kommer ganska otippat från en youtube-show som Ray William Johnson producerar. Roadrage är dock kortare och spelas enbart i 1-3 minuter, med ett upplägg på ett intro, ett förklipp som vanligtvis förmedlar ett kortare budskap, huvudklippet och en avslutande skräll.

Filmen om fartkameror var en första idé, till ett projekt som handlade om att studera människors beteenden i olika situationer på våra svenska vägar. Tidigare hade bara blogginlägg skrivits med analyser kring bland annat den inkompetens som råder i Rondeller, men inte mer än så. Texterna var dessutom långa och svårbegripliga och det gick många gånger bättre att uttrycka sig, ilsket på video. Jakten på nya studier genererade så att säga mycket spill som aldrig publicerades. Inläggen finns dock inte längre kvar, bortsett från ett, som handlar om just Skånes farligaste rondeller, vilket går att läsa här.

Så – här är det första grundande klippet till ”Projekt: Roadrage”.